Menu
Steking

STEKING

Odelia Stekeolje gir god, nøytral smak til kjøtt, egg, fisk, sjømat og grønt. Smak til med spennende krydder og friske urter etter behov. Passer til steking i panne, wok, ovn, gryte og grill. Naturlig, ren smak til marinader og grillsauser, og som utgangspunkt for å prøve ut nye smaker. Herlig som dipp med friske urter til fersk brød.

 

CHILI- OG HVITLØKSOLJE

CHILI- OG HVITLØKSOLJE

2 hele hvitløk

6 stk røde chili

1 stk grønn chili

4 dl Odelia Steking

Kutt vekk bunnen på hele hvitløk og plukk feddene fra hverandre. Skallet på feddene skal være på. Hvitløken stekes i ovn på 100 grader i ca. 20-25 minutter.

Kutt chilien i ringer. Ha chiliringer og varme hvitløksfedd i oljen. La blandingen stå minst 6 timer.

Oljen brukes til å steke skalldyr, fisk eller kjøtt. Ha i chiliringene og feddene mot slutten av steketiden. Bakt hvitløk har mild og rund smak.

Oljen kan oppbevares i kjøleskapet i minst en uke. Blir den for sterk i smaken, er det bare å tilsette litt mer Odelia Steking.

FRITERTE CHIPS MED AIOLI

FRITERTE CHIPS MED AIOLI

1 flaske Odelia Steking

Fingersalt

3 stk poteter, i tynne skiver

2 stk søtpotet, i tynne skiver

1 pk grønnkål, uten stilk

2 stk skorsonerrot eller pastinakk, i tynne skiver

Varm opp oljen. Ved 180° C vil den begynne å bevege seg. Stikk skaftet på en tresleiv ned i oljen. Bruser den, er oljen varm nok. Er oljen for varm, skru ned til middels styrke.

Legg chipsene forsiktig ned i oljen med tre- eller stålklype. Vend bitene, da blir resultatet jevnt og fint. La chipsene dryppe av fettet på et tørkepapir. Strø på salt.

Vær forsiktig når du friterer. Det kan være lurt å ha et lokk tilgjengelig som kan kvele flammene om uhellet skulle være ute. Slokk aldri med vann

Aioli:

4 stk eggeplomme

1 ss vineddik eller sitronsaft

1 ts dijonsennep eller annen sennep

2 båt presset hvitløk

4 dl Odelia Naturell

1⁄4 ts salt

1⁄4 ts pepper

Ingrediensene bør være romtemperert før tilberedningen.

Visp eggeplommene med eddik/sitronsaft og sennep. Tilsett hvitløk. Spe forsiktig med olje mens du visper kraftig. Smak til med salt og pepper.

Oppskriften gir ca. 1/2 liter ferdig aioli.

GRILLET TUNFISK M/ BOK CHOY

GRILLET TUNFISK M/ BOK CHOY

4 personer

800 g tunfisk

Saften av 1/2 presset sitron

2 ss Odelia Steking

Litt nykvernet pepper og godt salt

1 ss olje

8 stk Bok Choy (Pak Choy er det samme)

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ts revet fersk ingefær

3 ss Odelia Naturell

Litt salt

Det er viktig at tunfisken har romtemperatur før du går i gang. La den ligge på kjøkkenbenken en times tid.

Bland presset sitronsaft, olje, litt nykvernet pepper og godt salt i en skål. Pensle tunfisken med blandingen.

Tunfisken grilles kjapt på høy varme i en grillpanne eller vanlig stekepanne. Fisken skal være rå på innsiden, så vær rask med stekingen. 1-2 minutter på hver side er nok, avhengig av tykkelsen. Vend tunfisken i sorte sesamfrø, og la den hvile noen minutter.

Del Bok Choy i to eller fire deler, avhengig av størrelsen. Skyll i kaldt vann og kutt vekk den nederste delen av stilken. Bland olje, ingefær, hvitløk og litt salt. Ha blandingen i medium varm panne. La aromaene blande seg noen minutter før du legger i Bok Choy. Wok alt i 30 sekunder til 1 minutt. Snu grønnsakene ofte slik at oljen får satt god smak. Resten av oljeblandingen fra pannen kan du helle over ferdig woket Bok Coy rett før servering.

Skjær tunfisken i ca. 1 cm tykke skiver. Legg skivene pent opp på tallerken eller fat. Ris er godt følge.

KLIPPFISK & PEPPERFRUKTER

KLIPPFISK PEPPERFRUKTER

800g utvannet klippfisk, skinn og benfri

2 grønne paprika

2 gule paprika

2 røde paprika

1 hel hvitløk

2 røde chili

1 grønn chili

Grovskåret skall fra 1 sitron

5 dl Odelia Steking

2 ts fingersalt

Saft fra 1 sitron

2 dl frisk bladpersille

Stek klippfisken gyllen i panne. Trekk pannen til siden.

Del paprikaene i to, og fjern frø og kjerner. Rens hvitløken. Del chiliene i to på langs. Legg grønnsakene og sitronskall i en ildfast form.

Bland oljen med sitronsaften og fingersaltet. Hell blandingen over grønnsakene.

Bak grønnsakene i ovn i 30 minutter på 155 grader. Legg på klippfisken, og sett alt tilbake i ovnen i 20 – 25 minutter.

Dryss grovhakket bladpersille over før servering.

Server med godt landbrød og aioli, eller hjemmelaget potetmos.

OVNSBAKTE SMÅPOTETER

OVNSBAKTE SMÅPOTETER

4 personer

20 stk småpoteter

2 dl Odelia Steking

4 hvitløksfedd, i skiver

1 ss chiliflakes, eller 1/2 finhakket rød chili, uten frø

1 dl grovhakket fersk timian

Godt salt og litt nykvernet pepper

Sett ovnen på 225 grader.

Vask/skrubb potetene godt, og legg dem i en ildfast form med skallet på. Tilsett olje, salt og pepper. Vend potetene så alle får et lag olje på seg.

Potetene skal stå i varm ovn i 15 minutter. Skru ned varmen til 200 grader og ta ut formen. Bland inn timian, chili og skivede hvitløksfedd. Sett formen inn i ovnen igjen, og la potetene bake enda 20 – 25 min til de er møre.

Dryss over litt godt salt rett før servering.

WOK MED ARGENTINSKE VILLREKER

WOK MED ARGENTINSKE VILLREKER

4 personer

1 pose argentinske villreker (vanligvis uten skall)

1 dl sweet chilisaus

1 ts revet fersk ingefær

Saften av 1 lime

2 ss sesamfrø

3 ss Odelia Steking

Litt godt salt

Forslag til wok-grønnsaker:

Sukkererter

Gulrot

Vårløk

Rød chili

Asparges

1 dl finhakkede friske urter som ertegress, koriander, gressløk, persille.

Bland sweet chili, ingefær, limesaft og sesamfrø. Ha oljen i medium varm panne. Tilsett villrekene, og stek dem noen minutter på hver side. Vend inn sweet chili-blandingen og litt salt. Trekk pannen av varmen og la retten hvile mens du woker grønnsakene.

Varm oljen i medium varm panne. Tilsett tynnskårene grønnsaker og vend blandingen noen minutter i pannen. Server grønnsakene straks de er møre, med krydrede villreker på toppen. Strø over finhakkede urter.