Menu

OM ODELIA

Odelia er et norsk oljeeventyr som handler om raps fra solgule landskap på Østlandet der det er flest lange soldager, og best vekstvilkår for rapsdyrking. En gruppe Østfold-bønder startet Norsk Matraps BA i 2001 for å videreutvikle produksjon av raps som et nytt og lønnsomt satsingsområde. Sammen med Matforsk og ernæringsfysiologer har bøndene og agronomiforskningen funnet frem til frøsorter og produksjonsmetoder som sikrer et rent og trygt rapsoljeprodukt, garantert fritt for genmodifisert råmateriale. Østfold-bøndenes filosofi er å levere en ernæringsmessig sunn og trygg rapsolje av ypperste kvalitet ved selv å bidra i hele produksjonskjeden, fra åker til ferdig produkt.

Norsk kaldpresset rapsolje er rik på E-vitamin og Omega 3 fettsyrer. Forholdet mellom flerumettet og enumettet fett er spesielt gunstig. Av matoljer har rapsoljen lavest andel mettet fett. Odelia fremstilles av rendyrket, norsk raps. Prosessen foregår uten oppvarming og bruk av kjemikalier. Oppbevares i kjøleskap etter at flasken er åpnet.

 

OM RAPS

I nesten 50 år, fra april til september, pyntet rapsen norske jorder og åkrer med sin knallsterke gulfarge. Fordi rapsen var smekkfull av gode fettsyrer og protein, ble den brukt som kraftfôrtilsetning for husdyr etter innhøstingen. Men i Sverige, Italia og Frankrike, og ikke minst Canada hadde man allerede fått øynene opp for rapsoljens verdifulle egenskaper som ernæringsrik matolje, og i 1997 tok norske bønder fatt på det som skulle bli et norsk oljeeventyr, Odelia, norsk kaldpresset rapsolje.

Det må gå fem år mellom hver gang rapsen dyrkes på samme sted. Årsaken er at det lett oppstår råte i jordsmonnet, og det kan ødelegge planten.

Etter at rapsen har vokst seg stor og moden, skurtreskes de svarte frøene i planten. De kaldpresses deretter til en unik væske. Det er ikke hvilken som helst olje som kommer ut av frøene, men den aller beste som finnes når det gjelder fettinnhold. Olje med lavt innhold av mettede fettsyrer anbefales av stadig flere leger.

Rapsolje er også interessant ut fra glykemisk indeks og kosthold. Rapsoljens fortreffelighet er forholdet mellom fettsyrene Omega 3 og Omega 6. Vestlig kosthold har for mye Omega 6, nærmere 1:8 eller mer for nordmenn som spiser lite fet fisk, bruker matoljer med hovedsakelig flerumettet omega 6 fett, og ikke tar tran.

Det er ikke fettforbruket i seg selv det er noe galt med, men vi spiser feil fett og lider av mangel på omega 3 eller overdosering av omega 6. Rapsoljen har et ideelt forhold mellom omega 3 og omega 6, og er ernæringsmessig den beste oljen.

Vegetabilske oljers fettsyremønster

Rapsolje
7%
33%
60%
Solsikkeolje
12%
65%
23%
Maisolje
13%
60%
27%
Olivenolje
15%
10%
75%
Soyaolje
16%
61%
23%
Bomullsolje
27%
54%
19%
Kokosolje
90%
2%
8%
Mettet fettFlerumettet fettEnumettet fett
 

OLJEVETTREGLER

En skje rapsolje hver dag ”smører” kroppen og styrker immunforsvaret

To spiseskjeer rapsolje daglig gir anbefalt mengde Omega-3

Oljene har tre fiender; lys, luft og varme

Oljer bør oppbevares mørkt og kaldt

Fersk matolje bør brukes innen to år, forutsatt kjølig oppbevaring

Den beste rapsoljen er kaldpresset, se nøye etter på flasken

Harsknet olje kan til forveksling lukte som oljemaling

Vask stekepannen med Zalo etter bruk

Matolje holder seg bedre på glassflaske enn i plast

Eksperter fraråder olje på gjennomsiktig flaske

Frostet flaske filtrerer bort 60 prosent av lysstrålene

Fettrester setter i gang en harskningsprosess som akselererer neste gang du bruker pannen

KONTAKT